Ελεύθερη θα αφεθεί τελικά η νεαρή γυναίκα από το Αφγανιστάν, που είχε φυλακιστεί για μοιχεία, αφού υποχρεώθηκε να παντρευτεί τον βιαστή της. Η 19χρονη Γκιουλνάζ βρέθηκε στην φυλακή για μοιχεία αφού κατηγόρησε έναν εξ αγχιστείας ξάδερφο της ότι της επιτέθηκε, την βίασε και την άφησε έγκυο. Η γυναίκα καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και γέννησε την κόρη της πίσω από τα κάγκελα. Η υπόθεση μετά από ένα ντοκιμαντέρ της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, που τελικά δεν δημοσιοποιήθηκε, έλαβε διαστάσεις. Η δημοσιότητα προκάλεσε την παρέμβαση του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι που συγκάλεσε σύνοδο αξιωματούχων του δικαστικού σώματος, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν χάρη στη γυναίκα, και διέταξε την απελευθέρωση της. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αφγανού προέδρου, Αϊμάλ Φαϊζί οι εν λόγω αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η Γκιουλνάζ θα πρέπει να παντρευτεί τον βιαστή της, για να μην κινδυνεύσει μετά την απελευθέρωσή της, λόγω του στιγματισμού που πλήττει τα θύματα βιασμού στη χώρα αυτή. «Έχει συναινέσει στο γάμο αυτό, αλλά μόνο αν η αδελφή (του βιαστή της) παντρευτεί τον αδελφό της» είπε ο Αϊμάλ Φαϊζί που εξήγησε ότι αυτή η απαίτηση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι ο σύζυγός της δεν θα την κακοποιήσει σεξουαλικά στο μέλλον. «Μου είπε ότι ο βιαστής της κατέστρεψε την ζωή γιατί κανείς άλλος δεν την παντρευόταν μετά από ό,τι της συνέβη. Αισθάνεται όμως ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον παντρευτεί και είναι ο μόνος τρόπος για να επικρατήσει ειρήνη μεταξύ της ίδιας και της οικογένειας του. Ξέρω ότι θέλει την τιμή της αλλά ξέρω επίσης ότι δεν θέλει να παντρευτεί αυτόν τον άνδρα. Και φυσικά ανησυχώ για το τι της επιφυλάσσει το μέλλον εξαιτίας αυτής της απόφασης» είπε η Βρετανίδα σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ της Ε.Ε. για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν. Στην παράδοση του Αφγανιστάν μόνο εάν ο άνδρας παντρευτεί την μητέρα του παιδιού του, που γεννήθηκε εκτός γάμου, εκείνο θεωρείται νόμιμο και αυτό δεν εξαιρεί ούτε τις περιπτώσεις βιασμού. Ωστόσο η υπόθεση της Γκιουλνάζ δεν είναι η μοναδική στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 600 γυναίκες που βρίσκονται έγκλειστες στις γυναικείες φυλακές της χώρας αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες.

real.gr