Μέρος Δεύτερο
Αναμετάδοση Ραδιοφωνικών Εκπομπών Μέσω Internet
Τον Φεβρουάριο του 2002 εκδόθηκε από το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης απόφαση διακοπής της μετάδοσης μουσικών κομματιών και τραγουδιών μέσω της ιστοσελίδας ραδιοφωνικού σταθμού. Για την αναμετάδοση μουσικών κομματιών και τραγουδιών μέσω του Internet απαιτείται έγγραφη άδεια από την ΑΕΠΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας), άσχετα με το αν υπάρχει ήδη αντίστοιχη άδεια για την αναμετάδοση μουσικών κομματιών και τραγουδιών μέσω ραδιοφώνου. Είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΠΠΙ κινήθηκε δικαστικά για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο.
Υπεύθυνος για την αναμετάδοση του προγράμματος είναι, εκτός από τον ραδιοφωνικό σταθμό, και ο ISP που παρέχει υπηρεσίες Web hosting και διαμεσολαβεί στην παράνομη αναμετάδοση, παρέχοντας την απαιτούμενη υποστήριξη και σύνδεση στο Internet.
Η Αστυνόμευση του Διαδικτύου
Τα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την σχέση ενός Παρόχου Υπηρεσιών Internet (ISP) με τους συνδρομητές του είναι τα εξής :
Πώς μπορεί να διαπιστωθεί ότι ένας συνδρομητής κατεβάζει (downlo-ad) πειρατικά αρχεία, όπως ταινίες ή τραγούδια, που καλύπτονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας;
Ποιος μπορεί να καταγράφει και να ελέγχει τις κινήσεις των χρηστών του Internet;
Ποια είναι η ευθύνη που έχει ένας ISP για την χρήση των υπηρεσιών του από τους συνδρομητές του;
Πότε και υπό ποιες συνθήκες είναι υποχρεωμένος ένας ISP να αποκαλύψει τα στοιχεία ενός συνδρομητή του;
Πότε θα πρέπει να ενημερωθεί ένας συνδρομητής ότι πρόκειται να γίνει αποκάλυψη των στοιχείων του και πώς μπορεί να την αποτρέψει;
Η σχετική νομοθεσία (άρθρα 11 – 14 του ΠΔ.131/2003) αναφέρει ότι οι ISP’s δεν έχουν υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδονται μέσα από τα δίκτυά τους και δε φέρουν καμία ευθύνη για την χρήση των υπηρεσιών τους και αυτό γιατί το όποιο παράνομο υλικό δεν βρίσκεται μόνιμα αποθηκευμένο στο δίκτυό τους, αλλά προσωρινά και για όσο χρόνο απαιτείται για τις ανάγκες της μετάδοσής του προς τον παραλήπτη.
Οι ISP’s είναι, όμως, υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις αρμόδιες κρα-τικές αρχές για όποιες υπόνοιες υπάρχουν σχετικά με παράνομες πληροφορίες που διακινούν ή δραστηριότητες που κάνουν οι συνδρομητές τους καθώς και να ανακοινώνουν στις αρμόδιες κρατικές αρχές όποια στοιχεία είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό των παραβατών και αυτό χωρίς να παραβιάζονται οι σχετικές διατάξεις περί προστασίας του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων.
Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί μια παράνομη πράξη ενός χρήστη, όπως είναι το μοίρασμα απαγορευμένων (πειρατικών) αρχείων, καταγράφεται η IP διεύθυνσή του και μετά είναι εύκολη υπόθεση να βρεθεί η εταιρεία (ISP) που του παρέχει την πρόσβαση στο Internet. Το επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί η άρση της ανωνυμίας του συνδρομητή και να αποκαλυφθούν τα προσωπικά του στοιχεία. Το ΠΔ.47/2005 ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων καθώς και για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Το ΠΔ αυτό καλύπτει όλα τα είδη επικοινωνίας, όπως ταχυδρομικές επιστολές, τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), SMS, ακόμη και την πρόσβαση σε ιστοσελίδες και σε βάσεις δεδομένων. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (ISP’s) είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές. Ο ISP κρατάει σχετικά αρχεία καταγραφής (log files) όπου καταγράφονται οι ημέρες και οι ώρες που συνδέθηκε ένας συνδρομητής του καθώς και η IP διεύθυνση που του αποδόθηκε, το όνομα χρήστη (user name) και ο τηλεφωνικός αριθμός μέσω του οποίου έγινε η σύνδεση με τον ISP.
Η Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών (RIAA) και η Αμερικανική Ένωση Παραγωγών Κινηματογραφικών Ταινιών (MPAA) έχουν στραφεί τελευταία και κατά μεμονωμένων χρηστών που διακινούν πειρατικά αρχεία ταινιών ή μουσικής. Τον Φεβρουάριο του 2005 υπήρξε η πρώτη καταδίκη στη Γαλλία ενός δασκάλου για παράνομο μοίρασμα αρχείων μέσω δικτύου peer to peer (P2P). Την ίδια περίοδο καταδικάστηκε στη Νορβηγία ένας νεαρός φοιτητής ο οποίος παρέπεμπε από την ιστοσελίδα του σε πολλές άλλες ιστοσελίδες που περιείχαν τραγούδια για κατέβασμα (download). Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι πράξεις του ήταν προμελετημένες και ότι εν γνώσει του προέτρεπαν τους επισκέπτες να παρανομούν.
Σε μια ανάλογη περίπτωση, ολλανδικό δικαστήριο υποχρέωσε πέντε ISP’s να φανερώσουν όλα τα στοιχεία των συνδρομητών τους που διακινούσαν παράνομα αρχεία μουσικής, ταινιών ή και λογισμικού μέσω του Διαδικτύου. Αμερικανικό δικαστήριο υποχρέωσε μια από τις πιο γνωστές μηχανές αναζήτησης μοιραζόμενων αρχείων να κλείσει και να παράσχει στους κατηγόρους της πρόσβαση στα αρχεία που υπάρχουν στους servers της, απειλώντας μάλιστα και με μηνύσεις τους χρήστες – συνδρομητές της. Όμως, στα αρχεία καταγραφής (log files) των servers καταγράφεται (αποδεικνύεται) το ότι ο χρήστης κατέβασε ένα αρχείο αλλά όχι ότι το χρησιμοποίησε.
Σχετικά με τις προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου ενός συνδρομητή, αυτό επιβάλλεται να γίνει όταν ζητείται από εισαγγελείς ή ανακριτές και μάλιστα χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη. Στο άρθρο 5 του Ν.2472/1997 (προσωπικά δεδομένα) προβλέπεται ότι η χορήγηση των στοιχείων σε τρίτους χωρίς να το γνωρίζει ο συνδρομητής εναπόκειται στην κρίση του ISP. Δηλαδή, ο ISP έχει την διακριτική ευχέρεια να ενημερώσει ή όχι τον συνδρομητή του για την αποκάλυψη των στοιχείων του σε τρίτους. Λόγο έχει και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ο Ν.2274/1999 (προσωπικά δεδομένα στον τηλεπικοινωνιακό τομέα) προβλέπει ποινικές κυρώσεις για όποιον χρησιμοποιεί δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συνδρομητών ή χρηστών. Επίσης, στο άρθρο 11 του τροποποιημένου Ν.2472/1997 προβλέπεται ότι ο χρήστης (συνδρομητής) θα πρέπει να ενημερώνεται για την επικείμενη ανακοίνωση των προσωπικών του στοιχείων πριν ενημερωθούν οι τρίτοι. Μπορεί, όμως, να γίνει άρση αυτής της υποχρέωσης ενημέρωσης όταν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφαλείας ή για την εξακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.
Για να διασφαλισθεί, ο ίδιος ο ISP έχει την δυνατότητα να ορίσει στο συμβόλαιο που συνάπτει με τους συνδρομητές του, ειδικές προβλέψεις απαγόρευσης κάθε είδος ενεργειών που είναι αντίθετες με τον νόμο και την δεοντολογία του Διαδικτύου.
Η Ευθύνη του ISP για τη Χρήση των Υπηρεσιών του
Οι ISPs έχουν κάνει προσπάθειες για να αποφύγουν με κάθε τρόπο κάθε νομική υπαιτιότητά τους σχετικά με το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που δημοσιεύουν αλλά και των πληροφοριών που διακινούν οι χρήστες μέσα από τους servers τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται λογικό από τη μια πλευρά αλλά στην πράξη δεν υπάρχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για τον βαθμό ευθύνης που έχουν οι ISPs σχετικά με τις πληροφορίες που επιτρέπεται να διακινούνται αλλά και να αποθηκεύονται στους υπολογιστές τους.
Αν το δούμε από πρακτική άποψη είναι τεχνικά αδύνατο να ελέγχεται όλη αυτή η τεράστια ποσότητα δεδομένων που διακινείται καθημερινά μέσα από τους servers των ISPs, όπως είναι τα e-mails, τα μηνύματα στα newsgroups, τα μηνύματα στα chat rooms, οι διάφορες ιστοσελίδες που δημοσιεύουν οι χρήστες (συνδρομητές) ενός ISP κ.ά. Στο ερώτημα αν ένας ISP έχει ευθύνη για τις ιστοσελίδες που δημοσιεύει ένας συνδρομητής του, η απάντηση είναι αρχικά όχι εφόσον έχει υπογραφεί ένα κείμενο συμφωνίας (σύμβαση) ανάμεσα στον ISP και τον χρήστη, το οποίο και καθορίζει επακριβώς τι επιτρέπεται να δημοσιευθεί και τι όχι στον χώρο που παραχωρείται στον χρήστη.
Στην περίπτωση, όμως, που ένας ISP εκτός από υπηρεσίες Web hosting, δηλ. απλής φιλοξενίας ιστοσελίδων, παρέχει και υπηρεσίες Web design, δηλ. δημιουργίας και διαχείρισης ιστοσελίδων, ιδίως εμπορικής φύσης, οπότε ο ISP έχει μερίδιο από τα πιθανά κέρδη ενός δικτυακού τόπου, τότε θα πρέπει και ο ίδιος ο ISP να θεωρείται συνυπεύθυνος για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται αλλά και των πληροφοριών που διακινούνται μέσω αυτού.
Η Απάτη των Dialer
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και του ΟΤΕ, τα θύματα της απάτης των dialer ξεπερνούν τις 10.000, ενώ μόνο στην Ελλάδα εντοπίσθηκαν περισσότερες από 1.000 ύποπτες ιστοσελίδες που είναι πολύ πιθανόν να σχετίζονται με την απάτη αυτή. Η απάτη λειτουργεί ως εξής : Μια ιστοσελίδα δελεάζει τον επισκέπτη, συνήθως με ανακοινώσεις για γυμνές φωτογραφίες επώνυμων γυναικών ή για καυτά videos on-line ή και με κάτι άλλο, οι οποίες υπηρεσίες μάλιστα διαφημίζονται έντονα και τονίζεται ότι παρέχονται δωρεάν.
Μόλις ο χρήστης κάνει κλικ σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, εγκαθίσταται αυτόματα στον υπολογιστή του και χωρίς αυτός να το γνωρίζει, ένα ειδικό πρόγραμμα («πρόγραμμα-τσούχτρα») με αποτέλεσμα αντί για αστική κλήση στον τοπικό provider (ο γνωστός ΕΠΑΚ, 8962…) να γίνεται εκτροπή και διεθνής κλήση σύνδεσης και μάλιστα υπερπόντια, με πολλαπλάσιο φυσικά κόστος. Για παράδειγμα, ο χρήστης αντί για 0,17 – 0,35 € την ώρα, χρεώνεται με 2,50 € ανά λεπτό. Οι δημιουργοί παρόμοιων ιστοσελίδων έχουν κάνει συμβάσεις με τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς των χωρών αυτών και μοιράζονται τα κέρδη από τις υπέρογκες χρεώσεις των ανυποψίαστων χρηστών.
Είναι ποινικό αδίκημα;
Πάντως έχει γίνει ποινική δίωξη στην Ελλάδα σε βαθμό κακουργήματος το έτος 2004 για μια τέτοια υπόθεση. Οι τηλεφωνικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις υποθέσεις αυτές και η μόνη παραχώρηση που μπορούν να κάνουν προς τους παθόντες είναι να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε δόσεις. Η μόνη αντιμετώπιση και πρόληψη της μάστιγας αυτής που χρεώνει υπέρογκα τους λογαριασμούς των ανυποψίαστων χρηστών είναι η προσοχή και η εγρήγορση των ίδιων των χρηστών.
Η καλύτερη προστασία από την απάτη αυτή είναι η εγκατάσταση φραγής των διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων ή η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικής συσκευής AntiDialer, η οποία παρεμβάλλεται ανάμεσα στην τηλεφωνική γραμμή και την συσκευή modem του υπολογιστή του χρήστη και επιτρέπει να γίνονται κλήσεις μόνο προς συγκεκριμένο αριθμό ΕΠΑΚ.
Για τις υπερβολικές αυτές χρεώσεις, ο ΟΤΕ δεν φέρει καμία ευθύνη και συμβουλεύει τους dial up χρήστες για τα εξής :
Να μην κατεβάζουν (download) προγράμματα στους υπολογιστές τους από άγνωστης και αμφίβολης προέλευσης ιστοσελίδες.
Να αποσυνδέονται από το Internet όταν δεν το χρησιμοποιούν.
Να χρησιμοποιούν την υπηρεσία φραγής των εξερχόμενων διεθνών τηλεφωνικών κλήσεων.
Να μην επιτρέπουν τη χρήση του υπολογιστή για σύνδεση στο Internet από τρίτους, στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας τους.
Φάρσες με το e-mail
Τα e-mail – φάρσες ανήκουν στην κατηγορία του λεγόμενου malware (εχθρικό λογισμικό), με τα οποία διαδίδονται σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες και τρομακτικές ιστορίες για διάφορα θέματα, όπως για ιούς που είναι ανύπαρκτοι, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν πανικό σ’ όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες ή και να εντοπίσουν ενεργές διευθύνσεις e-mail, ώστε να αποτελέσουν στόχο για την αποστολή ανεπιθύμητου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το γνωστό spam e-mail.
Απάτες με το e-mail
Εκτός από το ενοχλητικό spam e-mail που έχει να κάνει με την μαζική αποστολή διαφημιστικών προσφορών, πολλοί επιτήδειοι στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα με πολύ καλή σχεδίαση (design) και προσεκτικά σχεδιασμένους λογότυπους και σήματα που δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από μεγάλες και επώνυμες τράπεζες και με τα οποία ζητάνε από τους χρήστες την αποκάλυψη του αριθμού της πιστωτικής τους κάρτας και των κωδικών PIN ώστε να αντιμετωπισθεί κάποιο υποτιθέμενο πρόβλημα με τον τραπεζικό τους λογαριασμό.Τους ενημερώνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισής τους υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του σχετικού λογαριασμού.
Αν κάποιος χρήστης πέσει στην παγίδα και αποκαλύψει τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού μαζί με το PIN ή τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας, είναι ζήτημα χρόνου το άδειασμα του λογαριασμού του και φυσικά θα είναι σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών. Ένα άλλο είδος απάτης με e-mail έχει να κάνει με την αποστολή πανεπιστημιακών πτυχίων στο σπίτι σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι δράστες στέλνουν χιλιάδες e-mail με σοβαρό ύφος και περιεχόμενο και περιμένουν τα υποψήφια δολώματά τους.
Το e-mail Είναι Απόρρητο
Με πρόσφατη απόφασή της (61/17-11-2004), ύστερα από σχετική καταγγελία σωματείου εργαζομένων εταιρείας στην Αθήνα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαγορεύει στους εργοδότες τα εξής :
Τον έλεγχο του e-mail των υπαλλήλων μιας εταιρείας.
Την καταγραφή των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι υπάλληλοι.
Τον έλεγχο των προσωπικών αρχείων των εργαζομένων που βρίσκονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή που χρησιμοποιούν και
Την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από την ηλεκτρονική επικοινωνία των εργαζομένων.
Η ΑΠΠΔ στο σκεπτικό της υποστηρίζει ότι η έννοια του απορρήτου της αλληλογραφίας έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει και την έννοια του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να έχει η ηλεκτρονική επικοινωνία τον ίδιο βαθμό προστασίας με την παραδοσιακή αλληλογραφία. Επίσης, η καταγραφή των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι αποτελεί παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας. Έκρινε επίσης ότι η πρόσβαση και η καταγραφή των παραληπτών και του περιεχομένου της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των εργαζομένων δεν αποτελεί νόμιμη ενέργεια και τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των εργαζομένων.
Είναι νόμιμη μόνο με άδεια της αρμόδιας Δικαστικής Αρχής και εφόσον αυτό επιβάλλεται για λόγους εθνικής ασφαλείας ή για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να περιορίζει τις ιστοσελίδες που θα μπορεί να επισκέπτεται ένας εργαζόμενος, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να τις καταγράφει, ενώ υποχρεούται να παρέχει στον κάθε εργαζόμενο ένα μέρος του σκληρού δίσκου του υπολογιστή για αποκλειστική χρήση από τον εργαζόμενο.
Υπάρχει και ο αντίλογος στην ανωτέρω απόφαση της ΑΠΠΔ, όταν ένας εργαζόμενος χρησιμοποιεί το e-mail ή το Web site της εταιρείας του για σκοπούς που προσβάλλουν ή είναι επικίνδυνοι για την εταιρεία. Άλλες εταιρείες επικαλούνται την πιθανότητα δικής τους νομικής ευθύνης για τις δραστηριότητες των υπαλλήλων τους στο Διαδίκτυο και έτσι παρακολουθούν τα ηλεκτρονικά μηνύματα και την πλοήγηση των υπαλλήλων τους στο γραφείο. Υπάρχουν φυσικά και οι εργοδότες που θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι υπάλληλοί τους εργάζονται κανονικά και δεν απασχολούνται με προσωπικές υποθέσεις τις ώρες εργασίας.
Στη Βρετανία, ένας νέος νόμος δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν το τι κάνουν οι υπάλληλοί τους στο Διαδίκτυο κατά τις ώρες εργασίας χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Είναι προφανές ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα ανάμεσα στις απαιτήσεις μιας επιχείρησης και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και του προσωπικού απορρήτου των εργαζομένων. Τον τελευταίο λόγο για τις όποιες νομικές υποθέσεις προκύψουν τον έχουν πάντα τα δικαστήρια.
Απάτες με Πιστωτικές Κάρτες στο e-commerce
Σε αληθινή μάστιγα έχουν εξελιχθεί για το πολλά υποσχόμενο e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) οι απάτες που γίνονται με τις κλοπές των προσωπικών στοιχείων των ανυποψίαστων χρηστών. Οι απατεώνες δημιουργούν ιστοσελίδες που φαινομενικά ανήκουν σε γνωστά πιστωτικά ιδρύματα και μετά ζητούν από τα υποψήφια θύματα τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς πρόσβασης κ.ά. Όταν τα θύματα διαπιστώσουν την απάτη που έχει γίνει εις βάρος τους είναι πολύ αργά. Η ευρηματικότητα των απατεώνων είναι ατελείωτη.
Στις αρχές του 2005, ένας 35χρονος Βρετανός καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε 14 χρόνια φυλάκιση με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της απάτης και πιο συγκεκριμένα της κλοπής ταυτότητας (identity theft). Αυτός και η ομάδα του κατάφεραν να υποκλέψουν 30.000 αριθμούς πιστωτικών καρτών το χρονικό διάστημα 1999 – 2000 και το συνολικό κόστος για τους ιδιώτες, τις εταιρείες και τις τράπεζες έφθασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Η κατηγορία εναντίον του ήταν ότι πουλούσε κωδικούς πρόσβασης και άλλα απόρρητα στοιχεία πελατών μιας εταιρείας στην οποία εργαζόταν. Η εταιρεία αυτή παρείχε πρόσβαση σε τράπεζες και άλλους μεγάλους οργανισμούς σε βάσεις δεδομένων.
Το 2002 hackers κατόρθωσαν να αποσπάσουν περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ από το θησαυροφυλάκιο μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Η Αστυνομία εκτιμά ότι το έτος 2002 10 ελληνικές τράπεζες έπεσαν θύματα από hackers του εξωτερικού. Στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που διαπράττονται στο Internet, εφαρμόζεται το Κοινό Ποινικό Δίκαιο, επειδή δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία. Για παράδειγμα, δεν προβλέπεται τιμωρία για το hacking, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία ήδη από το 2001 οι hackers θεωρούνται τρομοκράτες και στις ΗΠΑ ορίζεται ως τρομοκρατία οποιαδήποτε πράξη μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε υπολογιστή, με ποινή που μπορεί να φθάσει και τα ισόβια.
Το Internet είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί καθώς υπάρχουν πολλές εταιρείες φαντάσματα που δελεάζουν ανυποψίαστους πελάτες με μεγάλες οικονομικές προσφορές. Ο χρήστης – πελάτης όχι μόνο κινδυνεύει να πληρώσει για ένα προϊόν που δεν θα παραλάβει ποτέ αλλά αποκαλύπτει και τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι απάτες με πιστωτικές κάρτες μπορεί να κυμαίνονται από την απλή κλοπή και παράνομη χρήση μιας πιστωτικής κάρτας έως και το σπάσιμο κωδικών στο Internet και την ανάληψη ή μεταφορά χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές απάτες αυτού του είδους είναι οι εξής :
Σπάσιμο προφανών ή εύκολων κωδικών ατόμων που χρησιμοποιούν το Internet για τις τραπεζικές τους συναλλαγές (e-banking) και εν συνεχεία άδειασμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου στέλνονται χιλιάδες e-mail σε ανυποψίαστους χρήστες και ζητείται η βοήθειά τους έναντι αμοιβής. Αν κάποιος παραλήπτης του μηνύματος κάνει το λάθος να απαντήσει, τότε ακολουθούν κι άλλα παραπλανητικά μηνύματα μέχρι να ζητηθεί ένας τραπεζικός λογαριασμός του θύματος και να γίνει ανάληψη χρημάτων.
Πολύ δημοφιλείς είναι και οι απάτες που γίνονται στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες (e-auctions), όπου εμφανίζονται κάποιοι να πωλούν διάφορα αντικείμενα αλλά οι αγοραστές ενώ πληρώνουν κανονικά το συμφωνηθέν αντίτιμο δεν παραλαμβάνουν ποτέ το αντικείμενο.
Ο Τζίρος της e-Απάτης στην Ελλάδα το 2002
Σε συναλλαγές περίπου 7 εκατ. ευρώ, το 0,11% ήταν απάτες. Σύμφωνα με την γνωστή εταιρεία Visa, τα είδη της απάτης με πιστωτικές κάρτες είναι :
16% με πλαστές κάρτες
39% συναλλαγές χωρίς την φυσική παρουσία του κατόχου της κάρτας, όπως μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου ή μέσω Internet
13% με κλεμμένες κάρτες
12% με χαμένες κάρτες
20% λοιπές περιπτώσεις
Η Ασφάλεια στο e-banking
Ενώ για τις τράπεζες η παροχή on-line υπηρεσιών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά τους, για τους καταναλωτές πρωταρχικής σημασίας είναι η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει στο e-banking (τραπεζικές συναλλαγές μέσω του Internet). Θεωρητικά, η ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών που παρέχει το e-banking είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν που παρέχουν τα παραδοσιακά μέσα συναλλαγών, όπως είναι η απευθείας συναλλαγή με το κατάστημα, το τηλέφωνο, η ΑΤΜ κ.ά., καθώς η όλη επικοινωνία είναι κρυπτογραφημένη με μεθόδους που κάνουν σχεδόν αδύνατη την αποκρυπτογράφηση.
Οι απάτες που έχουν διαπιστωθεί στο e-banking είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση μ’ αυτές που έχουν διαπιστωθεί με τα παραδοσιακά μέσα τραπεζικών συναλλαγών. Με το e-banking ο χρήστης – πελάτης μιας τράπεζας έχει άμεση και πλήρη εικόνα των υπολοίπων όλων των τραπεζικών του λογαριασμών, όλων των κινήσεων των λογαριασμών του σε μεγάλο βάθος χρόνου καθώς και πλήρη διαχείριση των επιταγών του. Μπορεί να κάνει τις τραπεζικές του συναλλαγές 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και χάσιμο χρόνου.
Τα Άγνωστα Δικαιώματα των Χρηστών του Internet
Το δεύτερο εξάμηνο του 2004, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εντόπισε 42 άτομα που διακινούσαν παιδικό πορνογραφικό υλικό και δέχθηκε εκατοντάδες καταγγελίες, κυρίως γυναικών, που εντόπισαν σε ιστοσελίδες προσωπικές τους φωτογραφίες ή βίντεο.
Μεγάλα προβλήματα στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι τα εξής :
Η ανυπαρξία ειδικού νομοθετικού πλαισίου που να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης.
Πολλές διαδικτυακές απάτες στήνονται από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που είναι φορολογικοί παράδεισοι και έχουν πολύ χαλαρό νομοθετικό καθεστώς για τέτοια ποινικά αδικήματα.
Είναι αναγκαία η θέσπιση ειδικής ανακριτικής υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Οδηγός Επιβίωσης στο Διαδίκτυο
Αν πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης ή συκοφαντικής δυσφήμησης (δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών ή απρεπή σχόλια εις βάρος μας) στο Internet, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής :
Θα πρέπει να κάνουμε σχετική καταγγελία στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Ασφάλεια Αττικής και Ασφάλεια Θεσσαλονίκης).
Αν έχουν χαθεί χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να καταθέσουμε αίτηση στην τράπεζα και να ζητήσουμε την ακύρωση της χρέωσης.
Αν το αίτημά μας δεν γίνει αποδεκτό, θα μπορούμε να προσφύγουμε σε κάποια από τις Ενώσεις Καταναλωτών.
Αν εντοπιστούν αυτοί που διέπραξαν την απάτη ή τη συκοφαντική δυσφήμηση, θα πρέπει να κατατεθεί μήνυση, η οποία εκδικάζεται σε ποινικά ή σε αστικά δικαστήρια.
Μόνο η διακίνηση παιδοφιλικού (πορνογραφικού) υλικού θεωρείται κακούργημα και όλα τα άλλα ηλεκτρονικά εγκλήματα αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.
Χαρακτηριστικές Περιπτώσεις Απάτης στο Διαδίκτυο
Μια ιδιωτική υπάλληλος έκανε το λάθος πριν από μερικά χρόνια να χρησιμοποιήσει την πιστωτική της κάρτα για να αγοράσει βιβλία από το Internet και από τότε εντόπισε ότι είχαν αφαιρεθεί μικροποσά από την πιστωτική της κάρτα περισσότερες από 15 φορές. Υπέστη ζημιά περίπου 2.000 ευρώ αλλά κανείς δεν μπόρεσε να την βοηθήσει.
Μια 25χρονη αγόρασε μέσω του Internet φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ενώ πλήρωσε κανονικά το αντίτιμο των 2.000 ευρώ, ο υπολογιστής δεν έφθασε ποτέ στο σπίτι της.
Η Αναξιοπιστία και οι Παγίδες του e-commerce
Το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος, κυρίως όμως από άτομα νεαρής ηλικίας. Στην Ελλάδα, λόγω της ακόμη περιορισμένης εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα περιστατικά απάτης μέσω του e-commerce που έχουν αναφερθεί είναι ακόμη ελάχιστα.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή, το δεύτερο εξάμηνο του 2002, δεν εκτελέστηκε καθόλου περίπου μία στις τρεις παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ μία στις δέκα δεν εκτελέστηκε αν και ο πελάτης είχε καταβάλλει το σχετικό αντίτιμο.
Επίσης, ένας στους τρεις καταναλωτές δεν έλαβε πίσω τα χρήματά του αν και επέστρεψε το προϊόν που αγόρασε μέσα στο χρονικό διάστημα υπαναχώρησης, όπως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει. Αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις που επιστραφεί το προϊόν στον καταναλωτή, οι έξι στους δέκα καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με μη νόμιμες κρατήσεις.
Το 1/3 των ηλεκτρονικών καταστημάτων δεν έδινε την δυνατότητα υποβολής παραπόνων από τους καταναλωτές, ενώ τα μισά ηλεκτρονικά καταστήματα δεν παρείχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την πολιτική προστασίας που ακολουθούν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους καθώς και για την ασφάλεια των συναλλαγών τους.
Η Διασφάλιση των Ηλεκτρονικών Συναλλαγών
Τα πολύ σοβαρά θέματα της εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιδίως αυτά της ηλεκτρονικής (ψηφιακής) υπογραφής και της σύναψης ηλεκτρονικών συμβάσεων, αντιμετωπίζουν τα ΠΔ.150/2001 (Κανονισμός Παροχής Υπηρεσιών Πιστοποίησης Ηλεκτρονικής Υπογραφής) και ΠΔ.131/2003 (Οδηγία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο). Τα ηλεκτρονικά έγγραφα έχουν εξισωθεί προς τα χειρόγραφα και δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για τη σύστασή τους. Τα περισσότερα είδη εμπορικών συμφωνιών μπορούν να υπογράφονται και ηλεκτρονικά και να έχουν υπό προϋποθέσεις την ίδια νομική ισχύ με τις συμφωνίες που υπογράφονται με την φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.
Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο για τις συναλλαγές τους θα πρέπει να καθορίζουν μέχρι ποια ποσότητα ενός εμπορεύματος θα μπορεί να γίνεται η παραγγελία ηλεκτρονικά, να γνωστοποιούν την ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) από και προς την οποία θα γίνεται η ηλεκτρονική επικοινωνία τους αλλά και το ή τα πρόσωπα που θα έχουν την ευθύνη της επικοινωνίας με τους πελάτες. Καλό είναι επίσης να ορίζουν τις ώρες κατά τις οποίες θα γίνεται ο έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και να απαιτούν την λήψη ειδοποιητηρίου παραλαβής του ηλεκτρονικού εγγράφου.
Στην περίπτωση που γίνεται σύναψη σύμβασης μέσω ιστοσελίδας, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε παραγγελία βιβλίου ή CD, ο χρήστης επιλέγει το προϊόν που θέλει να παραγγείλει και καταχωρεί τα στοιχεία του στην σχετική φόρμα (έντυπο). Από την στιγμή που ο χρήστης κάνει κλικ στο πλήκτρο αποστολής (υποβολής) της φόρμας, η σχετική συμφωνία αγοραπωλησίας θεωρείται ότι έχει καταρτισθεί. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία (πωλητής) έχει την υποχρέωση αποστολής του προϊόντος και ο αγοραστής (χρήστης) την υποχρέωση καταβολής του σχετικού αντιτίμου.
Ο νόμος ορίζει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παρέχει στον καταναλωτή μια σειρά από πληροφορίες όταν γίνεται μια ηλεκτρονική σύναψη σύμβασης μαζί του. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να δίνονται στον καταναλωτή πριν αυτός πατήσει το πλήκτρο I Agree (Συμφωνώ) και ολοκληρωθεί η συμφωνία (σύμβαση) μαζί του. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στα άρθρα 4 και 9 του ΠΔ.131/2003 (Οδηγία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο) καλό είναι να αποτελούν κομμάτι των όρων χρήσης της ιστοσελίδας. Ο πωλητής (εταιρεία) είναι υποχρεωμένος να εμφανίζει καθαρά και ευανάγνωστα στην ιστοσελίδα του όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν την επωνυμία του, την διεύθυνσή του, τα στοιχεία επικοινωνίας του, την ακριβή τιμή του προϊόντος, την επιβάρυνση σε φόρους και έξοδα αποστολής κ.ά.
Οι χρήστες που κάνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες, έχουν και την προστασία των διατάξεων του Ν.2251/1994 (Προστασία του Καταναλωτή), όπου προβλέπεται υποχρέωση του πωλητή για τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών (πελατών) καθώς και ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υπαναχώρησης από την σύμβαση μέσα σε εύλογη προθεσμία καθώς και να κάνουν διορθώσεις στην παραγγελία τους ακόμη κι αν την έχουν ήδη αποστείλει. Η ηλεκτρονική (ψηφιακή) υπογραφή αποτελεί μέθοδο απόδειξης της γνησιότητας ενός εγγράφου, δηλαδή της βεβαιότητας ότι προέρχεται από τον αποστολέα που ισχυρίζεται ότι είναι.
Όταν υπογράφεται ηλεκτρονικά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, τρία είναι τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν κυρίως : η ταυτότητα των συναλλασσομένων μερών, η γνησιότητα (μη αλλοίωση) του εγγράφου και η αποδοχή του περιεχομένου. Σύμφωνα με το ΠΔ.150/2001, η ηλεκτρονική υπογραφή που επέχει θέση ιδιόχειρης, τόσο στο ουσιαστικό και στο δικονομικό δίκαιο, είναι μόνο η «προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή», η οποία δημιουργείται από «ασφαλή διάταξη δημιουργίας υπογραφής» και βασίζεται σε «αναγνωρισμένο πιστοποιητικό» που εκδίδεται από Πάροχο Υπηρεσιών Πιστοποίησης.
Μόνο αυτή η κατηγορία ηλεκτρονικών εγγράφων εξομοιώνεται πλήρως εκ του νόμου με τα ιδιωτικά (χειρόγραφα) έγγραφα. Τα υπόλοιπα έγγραφα, δηλαδή αυτά που δεν διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, δεν στερούνται νομικής ισχύος, αλλά θα πρέπει να ρυθμίζονται κάθε φορά με βάση το ισχύον δίκαιο και να κρίνονται από το δικαστήριο ανάλογα με τις συνθήκες και τις διαδικασίες δημιουργίας και αποστολής τους.
Οι εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να συναλλάσσονται με ηλεκτρονικές διευθύνσεις στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση πολλά άτομα, διότι έτσι γίνεται δύσκολη η απόδειξη της ταυτότητας του προσώπου που παρέλαβε ή απέστειλε αντίστοιχα ένα ηλεκτρονικό έγγραφο. Τα e-mails αυτά έχουν την εξής μορφή : info@business.gr ή master@business.gr κοκ.
Ο νόμος λέει ότι το e-mail του κάθε χρήστη αποτελεί απόδειξη της ταυτότητάς του και ότι σε κάθε περίπτωση είναι ο ίδιος υπεύθυνος να αποδείξει ότι δεν είναι εκείνος που έστειλε ένα μήνυμα (αντιστροφή βάρους απόδειξης). Ακόμη, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θεωρείται ότι το μήνυμα έχει περιέλθει στη σφαίρα επιρροής του παραλήπτη μόλις αυτό φθάσει επιτυχώς στο ηλεκτρονικό του γραμματοκιβώτιο. Από τον χρόνο παραλαβής του εγγράφου, την ευθύνη την φέρει ο παραλήπτης, ενώ προγενέστερα η ευθύνη βαρύνει τον αποστολέα του εγγράφου.
Υπόσχονται Έρωτα στο Internet και Αδειάζουν Πορτοφόλια
Ένα νέο είδος διαδικτυακής απάτης έχει βρει πρόσφορο έδαφος μέσω του Internet στη Ρωσία. Με ψεύτικα ονόματα, πλαστές βίζες και φωτογραφίες νεαρών Ρωσίδων, μια νέα γενιά απατεώνων χρησιμοποιεί το Internet για να αλιεύσει τα θύματά της από την Ευρώπη και την Αμερική. Το φλερτ στήνεται ανάμεσα σ’ έναν ανύποπτο άνδρα και έναν Ρώσο απατεώνα, ο οποίος προσποιείται τη νεαρή γυναίκα. Μόλις το ανυποψίαστο θύμα στείλει τα απαραίτητα χρήματα για την έκδοση της βίζας και των αεροπορικών εισιτηρίων, η αγαπημένη του εξαφανίζεται. Στόχος των απατεώνων είναι συνήθως μοναχικά άτομα που έχουν δημοσιεύσει προσωπικές αγγελίες για ανεύρεση συντρόφου σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
Συζυγικές Απιστίες στο Διαδίκτυο
Οι νέες τεχνολογίες, όπως είναι και το Internet, κάνουν ευκολότερες όχι μόνο τις ανθρώπινες επαφές, αλλά και την συζυγική απιστία, και αυτό γιατί οι διευκολύνουν όχι μόνο την σύναψη μιας παράνομης ερωτικής σχέσης αλλά και την αποκάλυψή της. Μέσα από τα σπίτια τους, του χώρους εργασίας τους και τα Internet καφέ, οι περιφερόμενοι στις ηλεκτρονικές λεωφόρους του Internet, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, το χρησιμοποιούν ως τόπο συνάντησης, ως ένα μέσο για να ανακτήσουν τις ανύπαρκτες κοινωνικές τους σχέσεις. Η ανωνυμία που προσφέρει το Διαδίκτυο και η απουσία οπτικής επαφής, απελευθερώνει τα άτομα και αυξάνει την οικειότητα μεταξύ τους.
Νομικοί ειδικευμένοι στο οικογενειακό δίκαιο επισημαίνουν ότι έχει σημειωθεί τελευταία μεγάλη αύξηση στις περιπτώσεις διαζυγίων, όπου έπαιξε καταλυτικό ρόλο η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή και του Internet. Στην γειτονική Ιταλία, καταγράφηκε το απίστευτο ποσοστό του 90%, όπου η νέα τεχνολογία έπαιξε ρόλο στην αποκάλυψη μιας παράνομης σχέσης. Στη Φλόριδα των ΗΠΑ, το αρμόδιο τριμελές δικαστήριο δεν δέχθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο για την αγωγή διαζυγίου την καταγραφή των ηλεκτρονικών συνομιλιών που προσκόμισε μια απατιμένη σύζυγος για να αποδείξει τις εξωσυζυγικές δραστηριότητες του συζύγου της. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι ηλεκτρονικές συνομιλίες είχαν αποκτηθεί παράνομα και μάλιστα τέτοιου είδους υποκλοπή αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται ποινικά.
Φωτογραφίες Τρίτων σε Ερωτικές Ιστοσελίδες
· Τον Δεκέμβριο του 2004, δημοσιογράφος που εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό, διέσυρε και συκοφάντησε γυναίκα συνάδελφό του στο Internet, δημοσιεύοντας εν αγνοία της σε ιστοσελίδα ερωτικών γνωριμιών, ερωτικές αγγελίες με το κινητό της τηλέφωνο. Η Αστυνομία μπόρεσε και τον εντόπισε. Η δίωξή του ήταν σε βαθμό κακουργήματος (συκοφαντική δυσφήμιση και δημοσίευση προσωπικών δεδομένων).
· 42χρονος επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας φωτογράφιζε γυμνές γυναίκες με τις οποίες είχε γνωρισθεί μέσω του Διαδικτύου και μετά τις ανάγκαζε να εκδίδονται με την απειλή ότι θα δημοσίευε τις επίμαχες φωτογραφίες τους στο Internet. Κάποια κοπέλα είχε το θάρος να τον καταγγείλει στην Αστυνομία και ο δράστης, ο οποίος ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, συνελήφθη και καταδικάστηκε για πλημμέλημα.
· 35χρονος εντόπισε τη σύζυγό του σε τολμηρές φωτογραφίες που είχαν τραβηχθεί παράνομα σε ξενοδοχείο αλλά το υλικό που προσκόμισε στο δικαστήριο όταν έκανε αίτηση διαζυγίου δεν έγινε αποδεκτό, καθώς θεωρήθηκε προϊόν υποκλοπής.
· 23χρονος συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2004 στην Αθήνα με την κατηγορία της παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων καθώς είχε ιδρύσει και λειτουργούσε ο ίδιος ένα ερωτικό club στο Internet (πύλη) με 5.000 χρήστες ως μέλη, οι οποίοι δημοσίευαν ελεύθερα αγγελίες με δικές τους ερωτικές φωτογραφίες ή και ερωτικές φωτογραφίες τρίτων ατόμων χωρίς την συναίνεση των τελευταίων. Οι αποκαλύψεις για τη δράση του ερωτικού club ξεκίνησαν όταν ένας χρήστης βρήκε δημοσιευμένες ερωτικές φωτογραφίες της συζύγου του, η οποία διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό, και υπέβαλε μήνυση.
· Μικροσκοπικές ασύρματες κάμερες που τοποθετούνται κρυφά σε δωμάτια ξενοδοχείων καταγράφουν τις ιδιωτικές στιγμές ζευγαριών σε βίντεο. Το υλικό αυτό μπορεί μετά να πουληθεί στο Internet για μερικές χιλιάδες ευρώ ή και να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμό. Είναι διαπιστωμένο ότι το ερασιτεχνικό πορνό με πρωταγωνιστές ανυποψίαστα ζευγάρια είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα προϊόν της «ροζ» βιομηχανίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελληνική Αστυνομία έχει καταγράψει 15 υποθέσεις εκβιασμών που σχετίζονταν με παράνομο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.
· Τον Μάρτιο του 2005 κοινοποιήθηκε η πρώτη απόφαση δικαστηρίου στην Ελλάδα που αφορούσε σε υπόθεση διακίνησης τολμηρού βίντεο μέσω του Διαδικτύου από κρυφή κάμερα ξενοδοχείου. Ο δράστης καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Το ζευγάρι που έπεσε θύμα είδε το επίμαχο βίντεο σε ρεπορτάζ της τηλεόρασης.
Προσωπικά Δεδομένα & Απόρρητο των Επικοινωνιών
Σύμφωνα με την Οδηγία 58/2002 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στοιχεία της ηλεκτρονικής επικοινωνίας έχουν υπαχθεί στο απόρρητο των επικοινωνιών και προστατεύονται από εθνικούς και διεθνείς νόμους. Το απόρρητο των επικοινωνιών περιλαμβάνει το περιεχόμενο της επικοινωνίας, την ταυτότητα του αποστολέα και του παραλήπτη, τον χρόνο και την διάρκεια της επικοινωνίας και την γεωγραφική θέση των επικοινωνούντων. Αυτό σημαίνει ότι είναι απόρρητο όχι μόνο το τι λέμε στο Internet, αλλά και το πότε το λέμε και από πού το λέμε.
Επίσης, ο εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγχει την ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) των εργαζομένων του αλλά και ποιες ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται απόρρητα και η πρόσβαση σ’ αυτά επιτρέπεται μόνο με την έκδοση δικαστικής απόφασης ή με εντολή εισαγγελέα.
Η Περίπτωση του DirtyWorks.gr
Τους έταζε διορισμό και τους έκλεβε με πιστωτική κάρτα.Ένας 35-χρονος διαδικτυακός καλλιτέχνης και γλύπτης αναστάτωσε την ελληνική ιντερνετική κοινότητα στις αρχές του 2005, όταν αποφάσισε να διακωμωδήσει το πάθος (ευσεβή πόθο) των Ελλήνων για διορισμό στο Δημόσιο. Ο εικαστικός δημιουργός που ασχολείται με το net art, δηλ. την τέχνη του Διαδικτύου, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2005 από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και κατηγορήθηκε για απάτη σε βαθμό κακουργήματος.
Το αδίκημά του ήταν ότι σχεδίασε την ιστοσελίδα http://www.dirtyworks.gr, στην οποία υποσχόταν προσλήψεις στο Δημόσιο, μετεγγραφές φοιτητών, νομιμοποίηση αυθαιρέτων και εξασφαλισμένη επιτυχία σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ έναντι αμοιβής και όλα αυτά ως σχόλιο στα ρουσφέτια της εποχής μας. Η πληρωμή των υποτιθέμενων υπηρεσιών γινόταν μέσω πιστωτικής κάρτας και ο χρήστης έπρεπε να συμπληρώσει σε ειδική φόρμα τα προσωπικά του στοιχεία, τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης και τον κωδικό ασφαλείας της πιστωτικής του κάρτας. Οι περισσότερες επισκέπτες της ιστοσελίδας ήταν παιδιά Ελλήνων μεταναστών.
Στον ενάμιση μήνα λειτουργίας της, η ιστοσελίδα δέχθηκε χιλιάδες επισκέψεις και μηνύματα. Το πρόβλημα που απασχόλησε την Αστυνομία ήταν βέβαια η πληρωμή των υπηρεσιών, η οποία γινόταν με πιστωτική κάρτα, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος. Όμως, η ιστοσελίδα ήταν έτσι σχεδιασμένη ώστε τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη ποτέ δε έφευγαν από τον υπολογιστή του, δεν κατέληγαν πουθενά και φυσικά δεν καταχωρούνταν ποτέ στον server του dirtyworks.gr, ώστε να μπορέσει να τα αξιοποιήσει ο οποιοσδήποτε.
Υπήρχε βέβαια και μια προειδοποίηση (ψιλά γράμματα) στην κάτω δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας, με την επισήμανση ότι όσα αναφέρονταν στην ιστοσελίδα είναι εικονικά. Έτσι, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση.
Η Περίπτωση της Amazon.gr
Η πρώτη ελληνική δικαστική απόφαση για θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου.
Το Πρωτοδικείο Σύρου έμελλε να είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εκδίκασε υπόθεση ηλεκτρονικού εμπορίου και μάλιστα σε μια εποχή (έτος 1999) που η σχετική νομοθεσία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Το θέμα είχε να κάνει με την πολύ γνωστή εταιρεία πώλησης βιβλίων και CD’s (ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο) amazon, η οποία με έδρα το Delaware των ΗΠΑ κατοχύρωσε το όνομα χώρου (domain name) amazon.com και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.amazon.com δεχόταν παραγγελίες απ’ όλον τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, όπου η amazon δεν είχε φυσική παρουσία, εμφανίσθηκε μια άλλη εταιρεία η οποία με έδρα την Μύκονο ζήτησε και έλαβε τα domain names amazon.gr και amazon.com.gr από τον τότε αρμόδιο ελληνικό φορέα (ΙΤΕ) και ξεκίνησε να κάνει πωλήσεις βιβλίων και CD’s. Η αμερικανική εταιρεία amazon προσέφυγε στα δικαστήρια και κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τον Αύγουστο του 1999 στο Πρωτοδικείο Σύρου ζητώντας την απαγόρευση χρήσης των παραπάνω domain names θεωρώντας ότι με την χρήση των παραπάνω ηλεκτρονικών διευθύνσεων δημιουργείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό καθώς οι αγοραστές έχουν την εντύπωση ότι παραγγέλνουν από το ελληνικό παράρτημα του διεθνούς ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου amazon.com.
Το δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 637/1999 απόφασή του έκρινε ότι η ελληνική εταιρεία προσέβαλε το δικαίωμα της amazon.com στην επωνυμία και τον διακριτικό τη τίτλο. Έτσι δικαίωσε την αμερικανική εταιρεία καθώς θεώρησε ότι δημιουργείται όντως σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό δεδομένης της μεγάλης διεθνούς φήμης της καθώς ο χρήστης που θέλει να συνδεθεί με το ελληνικό παράρτημα του διεθνούς ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου amazon.com, θα βρεθεί άθελά του σε μια άλλη άσχετη εταιρεία. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ελληνική εταιρεία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τον διακριτικό τίτλο της amazon.com και να αυξήσει έτσι τις πωλήσεις της κατά παράβαση των χρηστών ηθών και της καλής πίστης. Το δικαστήριο διέταξε την εταιρεία να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον τίτλο amazon και να απενεργοποιήσει τα domain names amazon.gr και amazon.com.gr.
Η Περίπτωση της Εταιρείας Argos (Μεγάλη Βρετανία)
Η βρετανική εταιρεία Argos πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω Internet, αλλά ένα τραγικό λάθος των προγραμματιστών της, έφερε μια τηλεόραση των 299,99 λιρών Αγγλίας (περίπου 450 ευρώ) να φαίνεται ότι πωλείται προς 3 λίρες Αγγλίας (περίπου 4,5 ευρώ). Το πρόβλημα ήταν ότι κατά την δημιουργία της σχετικής ιστοσελίδας έγινε στρογγυλοποίηση του ποσού στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό και μετά αποκοπή των 2 μηδενικών από την ακέραια ποσότητα.
Μέχρι να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας το τραγικό λάθος, είχαν ήδη γίνει εκατοντάδες παραγγελίες συνολικής αξίας πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η εταιρεία αποφάσισε να μην ικανοποιήσει τις παραγγελίες των πελατών της και ισχυρίσθηκε ότι δεν είχε καταρτισθεί σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και των πελατών της, εφόσον η εταιρεία δεν επιβεβαίωσε τις παραγγελίες. Δικηγόροι που εξέτασαν τις ιστοσελίδες της εταιρείας στο Διαδίκτυο ανέφεραν ότι δεν υπήρχε κάποια σημείωση από την εταιρεία ότι δεν φέρει ευθύνη για τυχόν λάθη αναγραφής στις τιμές των προϊόντων της.
Ένας άλλος δικηγόρος ισχυρίζεται ότι αν μια εταιρεία αποδεχθεί ηλεκτρονικά μια πώληση ενός προϊόντος της, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει σύμβαση ανάμεσα στην εταιρεία (πωλητής) και τον καταναλωτή (αγοραστής). Ο πελάτης (χρήστης του Internet) που καταχώρησε στην ιστοσελίδα της Argos τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας και έλαβε έναν μοναδικό κωδικό παραγγελίας ως επιβεβαίωση, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία για την πώληση του προϊόντος.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, αν η υπόθεση φθάσει στα δικαστήρια, να θεωρηθεί άκυρη η σύμβαση πώλησης αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ότι έχει γίνει πράγματι λάθος που δεν ήταν εσκεμμένο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η εταιρεία να αποδείξει ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να αποφύγει την παραπλάνηση του καταναλωτή.
Ο Δεκάλογος των Δικαιωμάτων του Χρήστη του Internet
(από τον Γιώργο Επιτήδειο, Πρόεδρο της ΕΕΕΙ)
Προσωπικό απόρρητο. Κάθε χρήστης έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια από τα προσωπικά του στοιχεία καταγράφονται και για ποιο σκοπό, ενώ έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την διαγραφή όσων από αυτά δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο.
Εμπιστοσύνη του νομοθέτη. Κάθε χρήστης πρέπει να θεωρείται ένοχος μόνο όταν διαπράξει μια αξιόποινη πράξη και όχι όταν διαθέτει απλώς την τεχνική δυνατότητα για μια τέτοια ενέργεια.
Ισοτιμία των πράξεων εντός και εκτός δικτύου. Ο,τιδήποτε επιτρέπεται στον «φυσικό» κόσμο δεν μπορεί να απαγορεύεται στον δικτυακό.
Ισορροπημένη προάσπιση δικαιωμάτων. Η κρατική προστασία των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων δεν μπορεί να είναι ισχυρότερη από την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του χρήστη όταν απειλούνται από αυτά τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ασφάλεια και αξιοπιστία προϊόντων και υπηρεσιών. Η σε βάθος χρόνου συντήρηση και επισκευή όσων εργαλείων χρησιμοποιεί ο χρήστης αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμά του. Ειδικά για τα προϊόντα λογισμικού οποιαδήποτε εγκατάλειψη υποστήριξης θα πρέπει να συνοδεύεται από δημοσίευση του πηγαίου κώδικα ώστε να καθίσταται δυνατή η ανάληψη της εργασίας αυτής από τους ίδιους του χρήστες εάν το επιθυμούν.
Ελεύθερη χρήση ιδεών. Κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί (ή ακόμα και να δημιουργεί) προϊόντα λογισμικού ή υπηρεσίες χωρίς να δεσμεύεται από γενικής διατύπωσης άδειες πνευματικών δικαιωμάτων που εμποδίζουν αντί να προάγουν την τεχνολογική ανάπτυξη.
Ελεύθερη πρόσβαση. Το περιεχόμενο του Διαδικτύου δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο λογοκρισίας. Οποιοσδήποτε νομικός περιορισμός πρόσβασης πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένος και να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου για αποτροπή της καταχρηστικής εφαρμογής του.
Ανωνυμία. Κάθε χρήστης πρέπει να έχει το δικαίωμα πλήρους ανώνυμης επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου αν το επιθυμεί. Οι προμηθευτές υπηρεσιών ανώνυμης πρόσβασης πρέπει να «δηλώνουν» τον ανώνυμο χαρακτήρα αυτής της επικοινωνίας (π.χ. των μηνυμάτων) ώστε οι άλλοι χρήστες του δικτύου αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. διωκτικές αρχές) να γνωρίζουν το γεγονός και να κρίνουν ανάλογα για την αξία του σχετικού περιεχομένου.
Δυνατότητα δειγματοληψίας (fair use). Κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί κατά την επικοινωνία του με άλλους χρήστες ή τις δημοσιεύσεις του μικρά αποσπάσματα έργων προστατευμένων με συγγραφικά δικαιώματα κατά τρόπο όχι διαφορετικό από την επικρατούσα πρακτική στον Τύπο («φυσικό» και διαδικτυακό).
Νομική προστασία από απαράδεκτη πρόσβαση και χρήση πόρων. Ο χρήστης έχει δικαίωμα να ζητήσει μέσω της νομίμου οδού αποζημίωση για κάθε αδικαιολόγητη απασχόληση του εξοπλισμού και του χρόνου του (πρόσβαση χωρίς εξουσιοδότηση στο μηχάνημά του, spamming στο mailbox του κλπ).
Γενικά Συμπεράσματα
· Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον «αναρχικό» τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα το Διαδίκτυο (Internet). Από μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στις μονάδες του αμερικανικού στρατού, ικανό να επιβιώσει ακόμα και σε περίπτωση εκτεταμένης πυρηνικής επίθεσης από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σύντομα μετατράπηκε σε δίκτυο διασύνδεσης πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων στην Δύση, για να καταλήξει να είναι ένα παγκόσμιο αγαθό που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια χρήστες σε εκατοντάδες χώρες.
· Πριν από μερικά χρόνια, η γαλλική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι η διαφήμιση και η πώληση ναζιστικών ενθυμίων μέσω ιστοσελίδων του Internet είναι παράνομη και προσβλητική για τις μνήμες των Γάλλων από τη ναζιστική κατοχή. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο στις ΗΠΑ, όπου σε αντίστοιχη περίπτωση η απόφαση προσέκρουσε στην ελευθερία του λόγου, όπως αυτή ερμηνεύεται στο πλαίσιο του αμερικανικού συντάγματος.
· Η Τεχνολογία προχωράει πιο γρήγορα από το Δίκαιο.
· Το Δίκαιο αρέσκεται να βρίσκεται σε σταθερό περιβάλλον. Κάθε απότομη αλλαγή στις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές ή τεχνολογικές συνθήκες, οι οποίες προκαλούν αναταράξεις στο περιβάλλον αυτό, θέτει το δίκαιο σε έκδηλη αμηχανία.
· Έχουμε μια ενιαία τεχνολογία η οποία διαχέεται ταυτόχρονα και εύκολα σε διαφορετικούς νομικούς πολιτισμούς.
· Η πνευματική ιδιοκτησία, τα προσωπικά δεδομένα, η ελευθερία της επικοινωνίας και η εγκληματικότητα αποκτούν άλλη διάσταση στον κυβερνοχώρο, καθώς απαιτούν νέες ρυθμίσεις και νέες λύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει κάποια διάχυτη ανασφάλεια.
· Το τέλειο έγκλημα δεν μπορεί να γίνει πουθενά, ούτε και στο Διαδίκτυο. Τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα (ψηφιακά ίχνη) που αφήνουν οι δράστες καθώς περιηγούνται στο Internet αποτελούν και την επικήρυξή τους. Από εκεί αρχίζει η εξιχνίαση που οδηγεί τελικά στην σύλληψή τους.
· Τα όπλα ενός ηλεκτρονικού εγκληματία είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα modem.
· Όταν υπάρχει μια πύλη επικοινωνίας, είναι θέμα χρόνου να βρει κάποιος το κατάλληλο αντικλείδι για να μπορέσει να την ανοίξει. Και οι εγκληματίες του Διαδικτύου αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν. Οι κίνδυνοι του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν να κάνουν με την εθνική άμυνα, με την ιδιωτική ζωή και το προσωπικό απόρρητο και με πολλά άλλα.
· Όποιος χρησιμοποιεί το Internet, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί ένας άλλος χρήστης να εισέλθει στον υπολογιστή του και να αντιγράψει όλα τα αρχεία του ή να κάνει όποια ζημιά αυτός θέλει.
· Στο Internet έχουν χαθεί οι έννοιες του προσωπικού και του ιδιωτικού και ο παγκόσμιος εγκληματίας έχει εγκατασταθεί στα καλώδια του υπολογιστή που έχουμε στο σπίτι μας.
· Από την στιγμή που κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει το περιεχόμενό του, το Internet αποτελεί τον Παράδεισο της παρανομίας, της φάρσας και της απάτης.
· Κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει τα προσωπικά δεδομένα του, όσο κι αν προσπαθήσει, από την στιγμή που θα αποφασίσει να συνδεθεί και να περιπλανηθεί (σερφάρει) στο Internet. Σκοπός της παρακολούθησης και της καταγραφής των προσωπικών μας δεδομένων είναι η σκιαγράφηση του καταναλωτικού μας προφίλ. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό των κακοποιών που παρανομούν στο Internet ή επικοινωνούν μέσω του Internet.
· Το ηλεκτρονικό έγκλημα, δηλ. το έγκλημα που γίνεται με τη βοήθεια των υπολογιστών και κυρίως μέσω του Διαδικτύου (Internet), οργανώνεται και εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο καθώς οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο τούς δίνει την δυνατότητα να δρουν αποτελεσματικά και να κρύβονται εύκολα.

LinkBack URL
About LinkBacks







Απάντηση με παράθεση