Συνχές ερωτήσεις/απαντήσεις
1. Τι είναι το GPS ;
Το GPS (Global Positioning System, Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης) είναι ένα σύστημα με το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε, έχοντας την κατάλληλη συσκευή, να προσδιορίσει την θέση του, σε οποιοδήποτε μέρος της γης και εάν βρίσκεται. Αποτελείται από 24 δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη, οι οποίοι ανήκουν στο Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ.
2.Πως δουλεύει;
Αυτοί οι δορυφόροι στέλνουν ένα σήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο δέκτης υπολογίζει την διαφορά χρόνου που προκύπτει από την αποστολή του σήματος από τον δορυφόρο, μέχρι την λήψη. Με αυτόν τον τρόπο, -γνωρίζει- πόσο μακρυά είναι ο εκάστοτε δορυφόρος. Για να υπολογίσει την θέση του ένας δέκτης, πρέπει να λαμβάνει σήμα από τουλάχιστο 3 δορυφόρους.
3.Και τι πληροφορίες μπορώ να πάρω από τον δέκτη μου;
Υπάρχουν πολλοί δέκτες και ανάλογα με την χρήση για την οποία είναι κατασκευασμένοι, μπορούν να δώσουν μια πληθώρα πληροφοριών. Οι βασικές είναι το στίγμα, η ταχύτητα, η απόσταση που διανύει ο δέκτης κλπ.
4.Ωραία, μου άρεσε, θέλω να γραφτώ στο GPS. Που θα απευθυνθώ και τι θα πληρώσω;
Το σύστημα είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ, δεν χρειάζεται να γραφτείς σε καμία υπηρεσία, μπορείς να το χρησιμοποιείς 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Το κόστος του περιορίζεται στην αγορά του δέκτη και μόνο. Αφού πάρεις τον δέκτη, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον ανοίξεις.
5.Έχω έναν δέκτη GPS στο χέρι μου, τον έχω ανοικτό ήδη μισή ώρα και δεν μου βγάζει τίποτα. Μήπως κόλλησε;
Όχι βέβαια, αλλά μιλάμε για δέκτη GPS και όχι για κινητό τηλέφωνο. Το σήμα των δορυφόρων είναι πιο αδύναμο, οπότε πρέπει ο δέκτης να έχει οπτική επαφή με τον ουρανό. Σε κλειστό χώρο μπορεί να το έχεις και μια ημέρα ολόκληρη και πάλι να μην δουλέψει. Υπάρχουν περιπτώσεις πάντως που δουλεύει χωρίς οπτική επαφή, δηλαδή κάτω από ξύλινες οροφές, από πολυεστερικές (σκάφη αναψυχής) κλπ.
6.Ναι, αλλά βγήκα στο μπαλκόνι μου και πάλι δεν δούλεψε.
Όσο περισσότερο ουρανό -βλέπει- ο δέκτης, τόσο πιο γρήγορα θα πάρει σήμα. Εάν υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες τριγύρω, θα αργήσει.
7.Ένας φίλος μου έχει έναν δέκτη, ο οποίος έχει και πυξίδα στην οθόνη. Το κρατούσα στο χέρι μου ενώ είχε σήμα, τον γυρνούσα, αλλά η πυξίδα δεν λειτουργούσε. Έχει πρόβλημα;
Όχι, απλά για να δουλέψει η πυξίδα πρέπει να κινείσαι. Ο δέκτης -γνωρίζει- που βρίσκεται, αλλά όχι και προς τα που -κοιτάει-. Όταν κινηθείς, τότε θα γνωρίζει και προς τα που πηγαίνεις και θα δεις την πυξίδα να λειτουργεί.
8.Τι είναι τα -κανάλια- που βλέπω στα χαρακτηριστικά όλων των δεκτών;
Ο αριθμός των καναλιών είναι ο μέγιστος αριθμός των δορυφόρων με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί ο δέκτης. Σήμερα όλοι οι δέκτες είναι 12κάναλοι, υπάρχουν όμως και μερικοί 16κάναλοι.
9.Ωραία, άρα θα πάρω έναν 16κάναλο για να έχω καλύτερο σήμα.
Δεν χρειάζεται, καθώς δεν πρόκειται ποτέ να πιάσεις ταυτόχρονα 16 δορυφόρους. Ακόμη και μέσα στη θάλασσα που δεν υπάρχουν εμπόδια για το σήμα, οι περισσότεροι δορυφόροι που έχει πιάσει ένας δέκτης είναι 9 – 10. Είναι λίγο δύσκολο να είναι οι 16 από τους 24 από πάνω σου!
10.Αυτός ο φίλος μου που έχει αυτόν τον δέκτη, παραπονιέται ότι δεν του δίνει ακριβές σήμα. Στο ίδιο σημείο, άλλες φορές του λέει ότι είναι εδώ και άλλες λίγο πιο εκεί. Μήπως χάλασε;
Όχι δεν έχει χαλάσει, απλά οι δορυφόροι έχουν την SA (Selective Availability, Επιλεκτική Διαθεσιμότητα) η οποία είναι μια σκόπιμη ανακρίβεια στον εντοπισμό θέσης. Μέχρι τον Μάιο του 2000 η SA είχε απόκλιση μέχρι 100μ., μετά όμως την μείωσαν στα 10. Παρατηρείται όμως διαφορά στην απόκλιση ακόμη και στα 30μ. Για να έχεις ακρίβεια ενός μέτρου, πρέπει να δουλεύεις για τον στρατό των ΗΠΑ...
11.Βρήκα έναν δέκτη GPS που έχει και Bluetooth. Θα είναι συμβατός με το κινητό μου τηλέφωνο;
Φυσικά, εάν βεβαίως και το κινητό σου τηλέφωνο υποστηρίζει το πρωτόκολλο Bluetooth. Δέκτες GPS με Bluetooth μπορούν να συνδεθούν με οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει Bluetooth.
12.Εντάξει, το κινητό μου βρήκε τον δέκτη ΒΤ GPS, συνδέθηκε, αλλά δεν μου δείχνει τίποτα στην οθόνη.
Πρέπει να έχεις κάποιο software το οποίο να υποστηρίζει την λειτουργία GPS. Το software είναι αυτό που θα δείχνει στην οθόνη του κινητού σου, του PDA, του PC σου τα δεδομένα που λαμβάνει από το BT GPS.
e-galaxy.eu

LinkBack URL
About LinkBacks

Απάντηση με παράθεση